torsdag 22 november 2012

CS LEWIS A.N

Clive Staples Lewis föddes den 29 november 1898 på Nordirland. Han blev 65 år gammal.
C S Lewis skrev både ungdomsböcker, dikter och läroböcker. Mest kända är hans ungdomsböcker i serien om fantasilandet Narnia, med spännande äventyr och häftiga strider.

C S Lewis kallades av sin familj och vänner för Jack. Han började kalla sig för Jack som liten efter att hans hund Jacksie dött. Jack och hans familj levde ett bra liv. När Jack var nio år dog hans mamma och då fick han börja på internatskola. Han var med i det första världskriget när han var 19 år. Han blev skadad och fick komma hem för vård. En av hans kompisar dog under kriget och Jack som hade lovat att ta hand om hans familj flyttade med familjen till Oxford där han pluggade till lärare. Han gifte sig senare i livet med en amerikansk författare som hette Joy. I Oxford blev C S Lewis vän med författaren J R R Tolkien, som har skrivit "Sagan om ringen". Jack gav bort två tredjedelar av allt han tjänade till välgörenhet, till exempel föräldralösa barn.

Jack hade i många år haft en bild i sitt huvud som föreställde en sagofigur. Med hjälp av den bilden börjande han skriva den första av böckerna om Narnia. Men "Häxan och lejonet" som den hette, blev inte klar förrän tio år senare. Jack skrev totalt sju böcker om Narnia. Han skrev början på berättelsen om Narnia näst sist. Narnia-böckerna har sålts i fler än 100 miljoner exemplar och översatts till 47 olika språk. Narnia-böckerna har spelats in på film och vissa berättelser har blivit teater.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar